Rólunk

Bevezető és bemutatkozás,

avagy miért érdemes elolvasnod ezt az oldalt, akár az LMBTQI közösséghez tartozol, akár nem?

Sziasztok!

Réka, Andi, Hedvig, Peti, Judit, Miki és Lóci vagyunk. Évfolyamtársak, nemsokára érettségizünk. Ezt a füzetet közös iskolai tapasztalataink és az együtt, egymástól szerzett tudásunk alapján állítottuk össze. Segíteni szeretnénk nektek összefogni, és elfogadóbb, biztonságosabb iskolát teremteni. Mi heten bizonyos szempontból különbözünk a többségtől, sőt, sok ponton egymástól is: más a szexuális irányultságunk vagy a nemi identitásunk. Mégis sok mindenben egyetértünk, és barátok is vagyunk!

Miért is emeltük ki, hogy különbözőek vagyunk? Biztosan tudod, hogy az emberek sokféleképpen élhetnek meg szexuális vonzalmat és szerelmet: a legtöbben a tőlük eltérő nemű emberekhez vonzódnak (heteroszexuálisok), de vannak, akik a velük azonos neműekhez vonzódnak (leszbikusok, melegek), és olyanok is, akik mind a velük azonos, mind a tőlük eltérő nemű személyekhez (biszexuálisok). Hasonlóan sokféleképpen viszonyulhatunk a nemünkhöz: a legtöbb ember számára nem jelent nehézséget azonosulni azzal a nemmel, amelyet születésekor kijelöltek számára, de vannak olyanok is, akiknek nemi identitása eltér a  születéskor kijelölt nemétől (transzneműek), és vannak olyanok is, akik testi jegyeik alapján nem sorolhatóak be egyértelműen a férfi-női kategóriába (interszex emberek).

Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy a többségtől eltérő szexuális irányultság egyáltalán nem olyan ritka: a kutatók 4% és 10% közé teszik a melegek és leszbikusok arányát a társadalomban. Gondolj bele: ha mondjuk a településen, ahol élsz, 5% ez az arány, akkor minden 20 ember között van valaki, aki meleg, leszbikus vagy biszexuális!

Hogy erről miért nem lehet ugyanúgy tudni, mint arról, ha valaki férfiként a nőkhöz vagy nőként a férfiakhoz vonzódik? Azért, mert a legtöbben titkolják a szexuális irányultságukat. Ennek az az oka, hogy sok élethelyzetben, például az iskolában, vagy akár a családjukban is gyakran előítéleteknek, hátrányos megkülönböztetésnek, szóbeli vagy fizikai zaklatásnak vannak kitéve. A szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos kérdések még mindig tabunak számítanak, vagyis olyasminek, amiről nem illik beszélni. Ezért sok ember olyan negatív képzeteket társít a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberekhez, amiknek nincs valós alapja (például azt, hogy betegek, vagy hogy káros befolyással lehetnek más emberekre). Az előítéletek oka nagyrészt a tájékozatlanság.

S hogy ebben a füzetben mi mindent szeretnénk átadni nektek? Először is segítünk a tájékozódásban: tisztázzuk a legalapvetőbb fogalmak jelentését, és a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre LMBTQI témákban. Így felkészültebbek lehettek a közkézen forgó előítéletek ellen. Ezen kívül összeszedtünk hasznos ötleteket és tippeket:

  • Hová lehet fordulni jogi tanácsadásért vagy lelkisegélyért?
  • Mit tehettek, ha valakiről a közeletekben kiderül, hogy LMBTQI?
  • Hogyan lehettek jó szövetségesei LMBTQI barátaitoknak heteróként?
  • Hová forduljatok, ha jobban érdekel a téma?

Reméljük, hasznosnak találjátok ezt a kiadványt, és ha van olyan családtagotok vagy barátotok, akit szintén érdekelne, ajánljátok neki is! A füzet elektronikus verzióban is olvasható és letölthető a szivarvanyszakkor.hu oldalon.

Mi vagyunk azok*:

Réka, leszbikus lány - Miki, meleg fiú - Lóci, biszexuális - Andi, transz lány - Hedvig, queer fiatal - Peti, interszex fiatal, fiúként él - Judit, ciszheteró lány

*ha az önmeghatározásunkat nem teljesen érted, ugorj a következő oldalra! :)