Előbújás

 

Az alábbiakban a Szivárvány Misszió Alapítvány / Budapest Pride által létrehozott elobujas.hu oldalról gyűjtöttük össze az általunk legfontosabbnak ítélt tanácsokat. Akit nemcsak ez a válogatás érdel, bátran látogassa meg a weboldalt, és töltse le az előbújással kapcsolatos, részletes útmutatót. (Ez vagyok én - http://www.elobujas.hu/utmutato) A kiadvány azért jött létre, hogy segítsen neked abban, hogy őszintén beszélhess önmagadról, hogy nyugodtabban hozhasd meg azt a döntést, hogy miként és mikor osztod meg az identitásod egy fontos részét azokkal az emberekkel, akik fontosak számodra.

Az „előbújás” azt jelenti, hogy megosztod a szexuális orientációdat és/vagy a nemi identitásodat a téged körülvevő emberekkel. Az előbújási folyamata mindenkinél más és más. Befolyásolja, hogy mennyire feszélyez a téma, men - nyire biztonságos a környezeted és mennyire állsz készen. Lehet, hogy miután átgondoltad a helyzetet, inkább nem akarsz majd előbújni; ezzel sincs semmi gond. Sokan döntenek így, különféle okokból. 

Természetes, ha az előbújási folyamat alatt ezek bármelyikét érzed:

Félelem

Zavarodottság

Sérülékenység

Bizonytalanság

Megkönnyebbülés

Büszkeség

Tettrekészség

Bátorság

Lelkesedés

Támogatottság

 

Szexuális orientációd és/vagy nemi identitásod felismerése, meg - értése és elfogadása nagyon fontos része az előbújásnak. Senki sem tudja biztosan, hogy valaki mitől lesz leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer vagy bizonytalan (LMBTQ) vagy heteroszexuális. Nem baj, ha nem vagy biztos benne. 
Nem is érdekes, hogy mi az oka, mert minden orientáció és identitás normális. Szerves része annak, akik vagyunk!

A legtöbben azért bújnak elő, mert előbb vagy utóbb már nem tudják tovább elviselni, hogy rejtegetniük kell az igazi énjüket. Szeretnék, hogy kapcsolataik erősebbek, gazdagabbak és őszintébbek lehessenek. Az előbújás után a legtöbben úgy érezzük, hogy sokkal jobb nyitottnak és őszintének lenni, minthogy elrejtsük az énünk egy igen fontos részét. Emellett rájövünk arra, hogy amikor a nyíltan LMBTQ élet mellett döntünk, elősegítjük azoknak a korlátoknak és előítéleteknek a lebontását, amelyek miatt mások rejtőzködnek. Ezzel megkönnyítjük másoknak, hogy kövessék a példánkat. 


AZ ELŐBÚJÁS ELŐNYEI: 


• Rejtőzködés nélküli, teljes élet. 
• Közelebbi, őszintébb kapcsolatok. 
• Önbizalmat ad, hogy mások teljes valódban ismernek és szeretnek. 
• Az identitásod rejtegetéséből adódó stressz csökkentése. 
• Más LMBT emberek megismerése. 
• Egy erős és energikus közösséghez tartozás. 
• Segíthetsz az LMBTQ emberekkel és életükkel kapcsolatos tévképzetek és előítéletek eloszlatásában. 
• Példaképpé válhatsz mások számára. 
• Segíthetsz kitaposni az utat a minket követő fiatalabb generáció számára. 

Ezekkel az előnyökkel kockázatok is járnak. Hiába jól megfontolt a döntés, mások reakcióját így is nehéz, talán lehetetlen előre kiszámítani. 

 

AZ ELŐBÚJÁS HÁTRÁNYAI: 


• Nem mindenki lesz majd megértő vagy elfogadó. 
• A családod, barátaid vagy munkatársaid megdöbbenhetnek, összezavarodhatnak, vagy akár agresszívan is reagálhatnak. 
• Egyes kapcsolataid tartósan megváltozhatnak. 
• Zaklatás vagy diszkrimináció áldozatává válhatsz. 
• Veszélybe kerülhet a testi épséged. 
• Egyes fiatalokat, különösen a 18 éven aluliakat a szüleik kitagadhatják otthonukból, vagy megvonhatják tőlük az anyagi támogatást.

Amikor mérlegeled, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár önmagad vállalása, ne feledd, hogy az előbújásod történetét Te írod. Te döntesz arról, hogy kit fogadj bizalmadba, mikor és milyen módon. Továbbá azt is Te döntöd el, hogy előbújni mikor nem helyes, szükséges vagy tanácsos.

 

További ajánéott források:

https://www.campuspride.org/resources/coming-out/
https://lathatatlangyerekek.444.hu/2015/07/12/5-kerdes-a-coming-outrol
http://www.elobujas.hu/utmutato